Vad innebär begreppet ”patriarkat”?

Vad innebär begreppet ”patriarkat”?

Jag har tidigare skrivit om olika strömningar inom feminism, vilka visar på hur olika sätt människor kan ta till sig betydelsen av feminism. Det finns dock många begrepp som de allra flesta feminister är överens om, och som mer eller mindre utgör idén om feminismen. Ett av de viktigare begreppen är patriarkat. Här tänkte jag skriva kort om vad patriarkat innebär.

Slår du upp ordet i en ordbok eller liknande ger de flesta samma typ av betydelse: ett patriarkat är ett samhällssystem där män har den politiska och ekonomiska makten.  Läs bara listor över de rikaste människorna i världen. Det spelar egentligen mindre roll om du tittar på listor som gäller rikedom genom tiderna eller samtida listor – du kommer garanterat få leta dig fram en bra bit in på listan innan ett kvinnonamn dyker upp. Vi kan också fundera på maktpositioner i samhället, vilket går hand i hand med ekonomisk makt. Hur många kvinnliga presidenter har till exempel USA haft? Noll. Hur många statsministrar har Sverige haft? Noll. Vi kan också ställa oss frågor om social och sexuell makt i samhället. Från vilket av könen anmäls flest våldtäkter? Och för vilket av könen finns det ett stor antal jourer – och hur kommer detta sig?

Tre feminister pratar om feminism och patriarkatet i en artikel från i år, som jag tycker är mycket läsvärd. Inspireras och hitta den definitionen av begreppet som passar er bäst. Det jag hoppas att vi alla håller med varandra om är att vi måste krossa patriarkatet!

 

Feminism krossa patriarkatet

(Visited 463 times, 1 visits today)