Maria Svelands nya bok ”Befrielsen”

Maria Svelands nya bok ”Befrielsen”

befrielsenMaria Sveland är journalisten som under hela sin karriär har sysslat med frågan om sexuellt våld mot kvinnor. ”Det är så omfattande, finns i hela världen och i varenda kultur. ”Jag känner en stor upprördhet över att det finns en sån avstubbning kring det här våldet, som gör att vi knappt reagerar längre” säger hon i en radiodokumentär.

Inspirationen till boken ”Befrielsen” fick Maria av de serievåldtäkter som skedde i Örebro mellan 2005 och 2010. Under dessa år levde alla kvinnliga innevånare under ständig skräck. De jobbade tillsammans, åkte aldrig hem själva på kvällar och nätter och det anordnades vandringsgrupper som följde kvinnor hem.

Maria poängterar dock att detta inte är en dokumentär av händelserna i Örebro utan en roman. Det är en historia som utspelar sig i Örebro där en serievåldtäktsman härjar. Romanen vill spegla kvinnors önskan om att kunna leva i en värld utan hot om sexuellt våld. Detta leder till att kvinnorna i romanen drivs till att själva begå våld mot slumpmässigt utvalda män i sin strävan att komma ur sin skräcksituation, för att ta kontroll.

”Befrielsen” är en ironisk titel menar Maria eftersom kvinnor både i romanen och i verkligheten är långt ifrån befriade.

(Visited 90 times, 1 visits today)