Birgitta Ohlsson

Min och många andra liberala feministers idol är vår före detta EU-minister Birgitta Ohlsson. Hon har gjort enorma insatser för feminismen i Sverige och Europa och står upp för alla människors lika rättigheter. Till exempel engagerade hon sig i de fruktansvärda brotten som begåtts i olika länder under gayparader vilket förhindrat ytterligare parader att genomföras. Bara att föra upp detta på agendan som minister är betydelsefullt och skickar signaler om Sveriges inställning i dessa frågor till resten av Europa.

Sverige framhålls ofta som världens mest jämställda land. Det är inte helt sant längre, jag tror vi ligger på tredje eller fjärde plats i en stor undersökning som vi tidigare hänvisat till. Dessutom är vi inte bäst, om än mycket nära dem som är bäst både geografiskt och poängmässigt, på HBTQ-rättigheter enligt den stora undersökning som den europeiska LGBT-gruppen ILGA genomför varje år.

Vi har alltså saker kvar att jobba på även i jämförelse med andra, även om vi ligger i toppskaran. Då behövs det hjältar som Birgitta som bara genom sig själv och sin ”ovanliga” stil som minister påverkar. Samtidigt kan vi inte vara nöjda med att vara bäst, vi behöver Birgitta och sådana som hon fram till dess att vi uppnått äkta jämställdhet för alla oberoende av könsidentitet och sexuell läggning.

Självklart blev jag ledsen när Folkpartiet tvingades lämna regeringen och Birgitta därmed sin ministerpost. Jag tror att hon kommer vara saknad inte bara i Sverige utan av aktivister runt om i Europa. Den som undrar om Birgitta ger upp och lämnar sin kämpaglädje bakom sig behöver dock bara gå in på hennes Twitter. Det är inte så rolig läsning eftersom hon fortsätter att uppmärksamma problem, som ISIS fruktansvärda frammarsch under början på oktober. Det är dock roligt för oss andra att se att Birgitta fortsätter vara en positiv kraft i att göra världen bättre. Här kan du se en val-film med en av de bästa politikerna någonsin:

(Visited 58 times, 1 visits today)